Voerverrijking voor pups!
De meningen zijn er nog al eens over verdeeld: food enrichment voor een pup? Kan dat wel? Het antwoord is volmondig: ja! (maar…)
Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat, net als iedere volwassen hond, iedere pup verschillend is, verschillende interesses heeft en verschillend leert. Daarom is het heel erg belangrijk om goed te blijven kijken naar je pup en welk gedrag hij laat zien. Neem hele kleine stapjes per keer en ga niet te snel.
Wij hebben hele positieve ervaringen met het aanbieden van enrichment aan onze pup op jonge leeftijd. Toen Fitz in huis kwam als 8 weken oude pup, was al snel duidelijk dat hij niet persé volgens het boekje werkte. Fitz was onze eerste pup, dus dat boekje zat van voor tot achter in mijn hoofd. Maar waar ik had bedacht hem rustig te laten wennen en hem eerst te leren kennen voor ik met enrichment zou beginnen, vond Fitz het vanaf dag 1 veel lolliger om de voerbak met brokjes in de rondte te smijten en vooral niet te eten. Na een aantal pogingen heb ik een paar brokjes in de kleinste Toppl gedaan en kijk daar: hij ging op onderzoek uit, liet de Toppl wiebelen waardoor er brokjes uit vielen en hij at ze op. Vanaf dat moment zijn we zijn voeding uitsluitend gaan aanbieden op andere manieren, de voerbak is nooit meer uit de kast gekomen. Hier stuitte ik wel op wat weerstand in de online wereld: een pup zou veel te veel overvraagd en overprikkeld worden, hij zou gefrustreerd worden. Hij zou er nog niet klaar voor zijn.
Het is jammer dat dit het beeld is bij enrichment: het ingewikkeld of lastig maken voor je hond om te eten. Natuurlijk is het een fantastische manier om je hond langzamer te laten eten, maar dit is niet het enige resultaat of doel van het aanbieden van enrichment.
Honden zijn van nature geneigd om hun eten snel naar binnen te schrokken. Wolven halen hun voeding voor een groot deel van karkassen, waardoor zij alle verschillende delen van hun mond gebruiken tijdens het eten. De bak met brokken biedt deze uitdaging niet waardoor het zeer gemakkelijk is om (snel) je eten binnen te krijgen. Met behulp van Enrichment speeltjes, kun je uitdaging terugbrengen in de maaltijd. Niet op dezelfde manier als een wolf van een prooi eet, maar wel op een manier die niet alleen vertraagt maar ook mentaal verrijkt. Hier kun je op iedere leeftijd mee beginnen, dus ook met een jonge pup, mits je goed blijft kijken wat je aanbiedt en hoe. Geef je pup geen uitgebreide voerpuzzel om op te lossen, maar er zijn genoeg opties die wél geschikt zijn.
Wij zijn begonnen met een zacht likmatje voor KVV, een Lickimat Wobble, de Toppl voor brokjes en een snuffelmat. Naarmate hij ouder werd zijn we steeds verder uit gaan breiden, maar hij eet nog steeds net zo graag uit de Wobble: Enrichment hoeft niet steeds ingewikkelder gemaakt te worden om mentale verrijking te blijven bieden.
Hoe bied je een nieuw voerspeeltje aan, aan je pup?
Ieder materiaal is anders, ruikt anders, voelt anders… Een prachtige stimulans voor het puppybrein dat snakt naar ontdekken! Ga bij je pup op de grond zitten en bied hem het voerspeeltje aan. Laat hem ruiken, zien, voelen, ontdekken. De ene pup gaat meteen volop op onderzoek uit, waar de ander eerst wil kijken en ruiken. Smeer of strooi een deel van zijn voer er in en observeer wat en hoe hij het doet. Succes? Nog een keer! Soms moet je het wat vereenvoudigen, een Wobble kun je bijvoorbeeld in een kom zetten zodat het minder wiebelt en je pup makkelijker bij de restjes kan. Als je er bij zit kun je goed zien wat er gebeurd en je pup helpen als het nodig is. Hoe zie je dan dat het te veel of te lastig wordt? Vaak gaat een pup slordiger met het voerspeeltje om, bewegingen worden drukker en hij gaat er mee slepen of zijn poten en tanden gebruiken. Dat is een teken om een stapje terug te doen. Je pup hoeft ook niet 15 minuten over zijn maaltijd te doen, 1 tot 5 minuten is een prima richtlijn.
Haal na het eten het voerspeeltje meteen weg! Veel pups nemen het leuke ding graag even mee naar hun kleedje of bench om verder met hun mond te onderzoeken. Ruil het daarom om voor een favoriet speeltje of iets lekkers. Zo blijft het enrichment speeltje voor het voermoment en wordt het geen speelgoed.
Maar enrichment is toch meer dan het voer in een voerspeeltje stoppen?
Zeker! Behalve de wijze van aanbieden, kun je ook verrijking bieden in variatie in het soort voedsel. Ongeacht of je je pup of volwassen hond brokken, natvoer of verse voeding geeft, enrichment is altijd een goed idee! Denk aan groenten en fruit, bottenbouillon en functionele toppers. Er is weinig dat je hond niet mag eten. Voor pups moet je nog wat voorzichtiger zijn, maar het is zeker goed om hem al op jonge leeftijd te laten kennismaken met verschillende smaken en structuren. Met Fitz zijn we ook direct begonnen met het aanbieden van ‘nieuwe’ smaken. Belangrijk is om dit ook weer in kleine stapjes aan te pakken; een stukje aardbei op of naast het voer, een lepeltje gepureerde groente op een hoekje van het voer smeren. Zorg dat je pup vrij kan ruiken, voelen en proeven, maar ook altijd een keuze heeft het niet te eten. Bied ook maar één nieuwe smaak aan per keer, zo kun je blijven observeren wat je pup er van vindt. Is het een succes? Bied volgende keer wat meer aan of over een groter oppervlakte van de maaltijd en kijk hoe je pup daar mee om gaat. Soms moet een pup een paar keer proeven; hij zal het meerdere keren in zijn mond pakken en weer laten vallen. In sommige gevallen eet hij het uiteindelijk toch op, maar soms besluit hij toch dat het niet eetbaar is. Dat is ook prima, iedere hond heeft zijn eigen smaak en voorkeuren. Zo is Fitz geen fan van aardbei, maar banaan vindt hij helemaal het einde.
Nog wat handige tips op een rij voor het starten met enrichment met je pup:
- Begin met eenvoudige voerspeeltjes met zachte / flexibele randen die meebewegen met de tong van je pup. Let ook op dat de speeltjes niet te diep zijn; de tong kan de voeding aandrukken en als je pup er niet meer bij kan komen, kan dit frustratie opleveren. Voorbeelden van geschikte speeltjes: een simpele zachte likmat, een Lickimat Ufo of Wobble, Stylish Hound funfeeder.
- Sommige likmatten zijn van stevig materiaal, zoals de matten van Sodapup, waardoor het leeglikken lastig is voor de pup. Ik raad aan deze pas in te zetten als de pup wat ouder is en handiger is met verschillende speeltjes.
- Blijf er altijd bij als je de maaltijd aanbiedt, zo kun je je pup goed observeren en ontdekken hoe hij leert, maar ook helpen als dat nodig is.
- Wiebelende speeltjes kunnen in het begin wat uitdagend zijn, zeker om de laatste restjes er uit te likken. Je kunt zo’n speeltje de eerste keren in een gewone bak zetten voor stabiliteit, tot je zeker weet dat de pup doorheeft hoe het werkt.
- Bied nieuwe smaken en structuren in kleine beetjes tegelijk aan. Geef je pup de tijd om deze nieuwe smaak te ontdekken met al zijn zintuigen zonder dat de rest van de maaltijd beïnvloed wordt. Geef maar één nieuwe smaak per keer!
- Je kunt brokjes in een enkele Toppl doen zodat je pup leert dat hij iets lekkers krijgt als hij er tegenaan duwt. Dit gaat heel makkelijk, dus hij heeft snel en eenvoudig succes! Zo prikkel je zijn interesse en nieuwsgierigheid en stimuleer je hem het leuke spelletje te gaan herhalen. Als hij het doorheeft kun je de kleine en middenmaat Toppl ook in elkaar schuiven zodat het een brokjes dispenser wordt. Fitz vond dit fantastisch!
- Een Toppl is ook heel leuk voor natvoer of KVV. Echter kan dit voor een pup nog wel lastig zijn; de Toppl heeft zachte stekels aan de binnenkant, waar natvoer of KVV door de diepte gemakkelijk in vast gedrukt kan worden met de tong. Om dit makkelijker te maken kun je eerst een laagje bottenbouillon in de Toppl doen en invriezen. Bovenop dit laagje kun je vervolgens het voer smeren. Zo krijgt je pup al het voer uit de Toppl en heeft hij daarna nog een lekker ijsje om uit te likken.
Neem kleine stapjes per keer en observeer je pup goed. Het gaat er niet om hoe snel je pup het doorheeft, hoe slim hij is of hoe veel verschillende voerspeeltjes hij kan doen: het proces van bezig zijn met en ervaren van enrichment is wat belangrijk is voor je pup. Als je pup nog geen interesse heeft, maak je geen zorgen. Misschien is hij er nog niet aan toe of is het specifieke speeltje nog wat te lastig voor hem. Dat komt vanzelf. Soms moet je een speeltje weer even een paar weken opbergen en gaat het daarna vanzelf. Don’t push it! Je pup heeft een leven lang te leren! Plezier staat altijd voorop.
Wil je tips over wat pups wel en niet mogen eten, of over een gebalanceerd dieet? Susanne denkt graag met je mee!