Vuurwerkangst

Helaas zijn er veel huisdieren die bang zijn voor vuurwerk. Vooral bij honden zie je het veel, omdat zij toch vaak buiten zijn en er mee geconfronteerd worden.

De angst kan minimaal zijn, bijvoorbeeld honden die alleen buiten bang zijn, tot aan zeer extreme angst, waarbij na de eerste knal in september de hond hele maanden in angst leeft. Dit zijn vaak de honden die minstens 1 x een Oud en Nieuw hebben meegemaakt, en dit als zeer traumatisch hebben ervaren. Helaas is het niet maar 2 dagen per jaar, maar eerder 2-3 maanden per jaar dat er vuurwerk illegaal afgestoken wordt. Om een hond te hebben met vuurwerkangst, zorgt bij zowel hond als baas voor veel verdriet.

Sommige honden zijn zo bang voor vuurwerk dat hun mentale gezondheid wordt aangetast en uiteindelijk kunnen ze door deze heftige stress ook echt ziek worden. Voor deze honden is het verstandig om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Maar wat nou als jouw hond ‘normale’ angst ervaart. Of juist (nog) niet angstig is.

Hoe kan je er voor zorgen dat jouw hond deze maand(en) zo comfortabel mogelijk doorkomt.

-Als je een pup of jonge hond hebt is het verstandig om preventief toch al aan de gang te gaan.

Het beste resultaat krijg je als je al vroeger in het jaar start. De meeste gehoorzaamheidscursussen bieden tegenwoordig ook een speciale vuurwerkcursus aan. Zelf kan je thuis oefenen met bijvoorbeeld een vuurwerk cd. Je zet het geluid dan niet te hard en zorgt dat je hond leuke afleidingen heeft. Als je er op tijd bij bent, dan kan je in kleine stapjes oefenen en het geluid steeds harder zetten. Op Youtube zijn er ook vuurwerkfilmpjes te vinden om dit te trainen. Ervaring leert wel dat vuurwerk niet alleen het geluid is, maar ook de flitsen en de geur. Als ondersteuning kan je er voor kiezen om een Adaptil band om te doen. Deze is er ook speciaal voor de pup. Adaptil is er ook in verdampers voor in het stopcontact of sprays. Adaptil is een kopie van het Dog Appeassing Pheromone en helpt zowel puppy’s als oudere honden omgaan met nieuwe en stressvolle situaties. Wanneer de feromonen worden verspreid door de Adaptil producten, geeft dit hetzelfde sterke gevoel van veiligheid en comfort dat de hond kreeg in het nest bij zijn moeder.

-Als er al vuurwerkangst aanwezig is, dan kan je ook een aantal dingen doen om het trauma niet te vergroten. Helemaal overgaan zal het waarschijnlijk niet meer. Maar er wordt gezegd dat als je niets doet bij vuurwerkangst, het trauma elk jaar zal toenemen.

Meer dan 40 % van de honden heeft een vorm van vuurwerkangst!!

 


Het allerbelangrijkste is veiligheid! En let op! Ook in de maand januari, wanneer je denkt dat het vuurwerk voorbij is. 1 knal en het kan te laat zijn.

 • Aangelijnd uitlaten. Zorg dat de hond niet kan ontsnappen uit zijn riem of tuig. Zorg dat hij een riem en tuig tegelijkertijd om heeft of kies voor een anti-ontsnappingstuig, met een extra buikband.
 • Let er op dat de halsband en/of het tuig goed past. Honden met angst zijn erg vindingrijk en zullen proberen te ontsnappen met alle gevolge van dien.
 • Maar ook ontsnappen uit de tuin of in een onbewaakt ogenblik uit huis….ik heb het helaas allemaal gezien toen ik werkzaam was bij de dierenarts.
 • Met Oud en Nieuw kunnen de honden hun plas vaak vrij lang ophouden. Ga naar buiten wanneer het nog wat rustiger is. Is de hond zo bang dat hij buiten toch niets doet, zorg dan dat er een plek in huis is, zoals een grasmatje in een bak, ook hier zijn speciale kunstgras matjes voor te koop. Ik adviseer om hier al maanden van te voren mee te gaan trainen. Koppel een commando aan het plasje, zodat jouw hond het op commando kan doen.
 • Kijk van te voren of de chip goed afgelezen kan worden bij de dierenarts en kijk of de chip juist geregistreerd staat. Hang eventueel een extra penning met telefoonnummer aan het tuig.
 • Begin tijdig met homeopatische middelen en/of voedingssupplementen. Het liefst al in oktober, uiterlijk november.
 • Wil je medicatie van de dierenarts, vraag dan op tijd advies zodat zij een passend middel kunnen vinden.
 • Verder heb je tegen de harde knallen ook de Mutt Muffs , of speciale banden die je over de oren heen kan doen om de geluiden te dempen. Ook dit moet je al ver van te voren oefenen zodat ze er aan kunnen wennen. Een aantal honden, zoals de Border Collie hebben een nog scherper gehoor (nodig om de schaapherder te horen bij het schapendrijven) en horen de knallen nog veel harder dan andere rassen.
 • Ik zou nu al kijken naar een slaapplaats waar je hond zich veilig voelt. Waar gaat hij nu liggen wanneer hij angstig is? Creëer op die plek een veilige haven. Een reisbench? Een comfy mand of slaapzak?

De plek van de mand is ook belangrijk. Niet te dicht bij de ramen of te dichtbij de deuren. Veel honden kruipen weg in de kast onder de trap. Is daar een mogelijkheid om een veilige slaapplek te maken? Begin daar dan op tijd mee.

Note: sluit nooit een bange hond op in de bench wanneer hij dat niet wil. Hierdoor kan de hond zichzelf bezeren!.

 • verder ramen en deuren gesloten houden en zorg dat de tv of radio aanstaat. Gordijnen dicht.
 • Gaat het echt niet, zoek dan op tijd naar een pension of vakantiehuis op een vuurwerkarme plek.

Zorg dat jouw hond niet alleen is met Oud en Nieuw. Het is belangrijk dat hij een veilige haven heeft en daar maak jij een groot deel van uit. Zorg voor schuilplaatsen en lekkers als afleiding. Sluit een bange hond niet op in de bench, maar laat hem zelf keuzes maken.

Maar zorg vooral dat JIJ er bent voor jouw hond. Steun je hond waar nodig. Probeer zelf wel kalm te blijven. Als jouw hond het prettig vindt om aangeraakt te worden, kan je masseren om de stress te verlagen. Ik geef workshops ontspanningsmassage bij je hond. Door het masseren verlaag je de stresshormonen en komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat je hond zich beter voelt.

In het heetst van de strijd is er vaak geen oplossing tegen de angst. Maar je moet op zoek naar de momenten dat ze nog wel bereikbaar zijn.

Zo kan je er voor zorgen dat je hond zijn stressemmer kan legen. Door kauwen op een kauwbot. Door likken aan een likmat. Snuffelen, samen spelen, masseren.

Likmatten zijn ontworpen om stress kwijt te raken. Zet hoog in, met extra lekkers.

Als laatste wil ik graag nog muziek noemen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het een kalmerend effect heeft. Through a Dog’s Ear….

Wij werken graag met het supplement Serénity van Truffe & Moustache. Dit supplement kan je vinden op de webshop bij Care & Health. Hiermee kan je het lichaam ondersteunen in deze stressvolle periode.

Bij vragen kan je altijd contact opnemen!

Winkelwagen
Scroll naar boven