Een gelukkige Senior

Van alle leeftijden van een hond, vind ik de senior toch wel de meeste charme hebben. Hun ogen spreken levenservaring, liefde en wijze lessen.

Ze zijn snel dankbaar en tevreden. En soms ligt daar een valkuil. Want hoewel een senior geen uren meer hoeft te wandelen en veel meer zal slapen op een dag, is quality time samen nog net zo belangrijk!

Het viel mij een paar jaar geleden eigenlijk pas bewust op, dat de senior nog wel eens ondergesneeuwd raakt.
Tijdens een massage consult mocht de senior mee, omdat het toevallig handig uitkwam. Maar alle aandacht ging naar de jongere hond en eerlijk gezegd vond ik de oudere hond er somber uitzien.
Na de behandeling van de jongste mocht ik gelukkig ook met de senior aan de slag. Na wat massagegrepen deed ik een paar kleine balansoefeningen en ik zag ineens een andere blik in haar ogen.

De hond bloeide helemaal op. Want samenwerken met haar baasje had zij altijd graag gedaan. Tijdens wat leuke en simpele oefeningen en wat hersenwerkjes die volgden zag ik weer een sprankel in haar ogen terugkomen.

Ze ging van een sombere oude hond met een lage kop en lage houding naar een hond die weer trots is en haar kop weer in de lucht houdt.

Ik heb hier lang over wakker gelegen. Want het gebeurt denk ik best vaak en misschien ook wel ongemerkt en onbedoeld. Senioren lijken snel tevreden en vragen niet veel.
Maar ook voor senioren is er genoeg om te beleven en te genieten. Tijdens mijn seniorenmassage workshops probeer ik de baasjes hierin te begeleiden
Dus kijk naar je senior. Waar wordt hij of zij blij van.
Een stukje in de fietskar of mee in de auto. Een aangepast balansparcours, wat hersenwerkjes voor senioren, een stukje snuffeltuin en af en toe een heerlijke massage.
Zorg voor een lach op het koppie van je senior.

Het is zo dankbaar!

Net als bij een pup kan je bij senioren enrichment weer iets makkelijker maken.

Hersenwerkjes, puzzelen, snuffelen en verrijking zijn juist heel goed om de hersenen gezond te houden!

Wat vaker korte wandelingen en je senior de tijd geven om lekker te snuffelen. 

Een goede voeding is nu heel belangrijk om je hond te ondersteunen.

Kluiven vinden ze misschien nog wel fijn, maar het kan zijn dat een oudere hond minder maagzuur aanmaakt en daardoor meer moeite krijgt met het verteren van bijvoorbeeld bot. Dus ook tijd om even naar aangepaste snacks te kijken.

Winkelwagen
Scroll naar boven